Hitler szolgálólányai
Ez a sorozat a Harmadik Birodalomban élő nők szerepét vizsgálja női kortársaik szemüvegén keresztül, akik a német társadalomban minden szempontból aktív szereplők voltak. A második világháború történetében ritkán hallunk a nőknek a náci Németország felemelkedésében és a végrehajtásban betöltött szerepéről. Amennyiben mégis, akkor a Harmadik Birodalom nőit többnyire passzív háztartásbeliként ábrázolják, akiknek meghatározott, másodlagos szerepe volt a náci projektben. A valóság azonban ennél sokkal összetettebb és sötétebb.

A nőknek kulcsszerepe volt abban, hogy Hitler levezényelte a háborút és a holokausztot. Az az átfogó tézis, hogy a nácik nem lehettek volna sikeresek a nők nélkül, és hogy azok a tényezők, amelyek a náci/fasiszta állam létrejöttéhez és a népirtáshoz vezettek, nem a történelem vagy egy adott kor jellemzői, hanem megismétlődhetnek.

Ez a sorozat a nők náci Németországban való szerepvállalásának általános kategóriáit vizsgálja, ehhez pedig egyes nők életrajzát vesszük górcső alá. Különös figyelmet fordítunk a nőkre, és a Harmadik Birodalom keleti területeire, a holokauszt legvéresebb vidékeire, ahol a háborúk nagy része zajlott, és melyeket a nyugat háborús narratívájában gyakran alábecsültek.

Bemutató: május 16-tól csütörtökönként 21:00 órakor

© 2012-2024 Gillon Media Kft.